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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  29/06/2022
Actualizado :  02/12/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  FERRARI, V.; GIL, G.; HEINZEN, H.; ZOPPOLO, R.; IBÁÑEZ, F.
Afiliación :  VIRGINIA PAULINA FERRARI MORENA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO GIL, Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; HORACIO HEINZEN, Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; ROBERTO JOSE ZOPPOLO GOLDSCHMIDT, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Influence of Cultivar on Nutritional Composition and Nutraceutical Potential of Pecan Growing in Uruguay.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Frontiers in Nutrition, 2022, volume 9, e868054. OPEN ACESS. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.868054
DOI :  10.3389/fnut.2022.868054
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 02 February 2022; Accepted 30 May 2022; Published: 22 June 2022. -- Correspondence: Facundo Ibáñez, fibanez@inia.org.uy -- Edited by: Elena Ibañez, Institute of Food Science Research (CSIC), Spain. Reviewed by: Anabela Marisa Azul, University of Coimbra, Portugal; Lucia Panzella, University of Naples Federico II, Italy; Abraham Wall-Medrano, Universidad Autónoma de Ciudad Juárez, Mexico. LICENCE: This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY). -- This article is part of the research topic "Insights into Food Science and Technology in Latin America" - https://www.frontiersin.org/research-topics/27424/insights-into-food-science-and-technology-in-latin-america#articles
Contenido :  ABSTRACT. - Composition and antioxidant properties of sixteen pecan [Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch] cultivars grown simultaneously in a single experimental orchard in Uruguay were evaluated to characterize their nutritional properties and nutraceutical potential. The percentage of oil, moisture, ash, minerals, and proteins were determined and also the fatty acid profile. Total phenolic compounds [18-41 mg gallic acid equivalents (GAEs)/g], condensed tannin [2-12 mg catechin equivalents (CEs)/g], and tocopherols (110-163 ?g/g) contents were estimated in nut kernels. Total phenolic compounds (32-117 mg GAE/g), condensed tannins (130-357 mg CE/g), and total anthocyanins (1-3 mg 3-glucoside cyanidin/g) were also determined for pecan shells. The antioxidant activity in shells [57.15-578.88 ?mol Trolox equivalents (TEs)/g] was 5 times higher compared with the kernels (23.15-156.60 ?mol TEs/g) measured with hydrophilic ORAC. Bioactive compounds concentrations present statistically significant genetic variability between cultivars studied (p < 0.05). The presence of phenolic compounds was related with high-antioxidant capacity in kernels and shells, and a strong correlation between content of total phenolic compounds and condensed tannins in pecan shells was found. Principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA) show association between cultivars and the observed variables. The nutritional profile in the different cultivars showed the trends descri... Presentar Todo
Palabras claves :  Antioxidant activity (AA); Carya illinoinensis; Fatty acids; Nuts; ORAC; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; Polyphenols; Tannins; Tocopherols.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16899/1/fnut-09-868054.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103106 - 1PXIAP - DDFrontiers in Nutrition/2022

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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas.
Fecha actual :  21/12/2020
Actualizado :  27/12/2020
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  RABAZA, A.; FRAGA, M.; GIANNITTI, F.
Afiliación :  ANA VIRGINIA RABAZA MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARTIN FRAGA COTELO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FEDERICO GIANNITTI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Coxielosis (Fiebre Q): ¿una enfermedad subestimada en rumiantes de Uruguay?.
Complemento del título :  Producción Animal.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, 2020, no.63, p.15-18.
Serie :  (Revista INIA; 63).
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  La fiebre Q o coxielosis es una enfermedad de distribución mundial, causada por Coxiella burnetii. Esta bacteria tiene un amplio rango de hospedadores, incluyendo al ser humano y a animales de importancia productiva, entre ellos bovinos, ovinos y caprinos. Debido a su baja dosis infectiva, su transmisión por vía aerógena y su marcada resistencia en el ambiente, C. burnetii está incluida en la lista de agentes causales de enfermedades de declaración obligatoria por la Organización Mundial de Sanidad Animal (OIE). En Uruguay, C. burnetii ha sido identificada recientemente como una causa de abortos en bovinos lecheros, por lo que creemos que su frecuencia e impacto productivo y para la salud animal y humana podrían estar subestimados.
Palabras claves :  PLATAFORMA EN SALUD ANIMAL.
Thesagro :  COXIELLA BURNETII; ENFERMEDADES DE LOS ANIMALES.
Asunto categoría :  L73 Enfermedades de los animales
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14885/1/Revista-INIA-63-Diciembre-2020-p-15-18.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102439 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2020/63revinia 63
LE103270 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2020/63revinia63
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